Povești din Exchange: RurAlternative II

Schimbul de tineret ”RurAlternative 2” a avut loc în localitatea Barret-sur-Méouge între zilele de 5 și 16 octombrie 2018, cu 4 zile petrecute în orașul Marsilia, sudul Franței.

Participanții din cele 4 țări (Spania, Italia, Franța, România) au fost cazați la ECOLOC – un centru de agro-turism și permacultură, sustenabil și creat pentru revitalizarea comunității locale din Barret. Scopul principal al acestui proiect a fost de a oferi șansa tinerilor din mai multe medii culturale și persoanelor oportunități reduse de a descoperi viața rurală într-o altă țară și în același timp să se înțeleagă reciproc folosind limbile latine. Pe parcursul proiectului cei 30 de participanți și-au îmbunătățit engleza și au învățat despre sustenabilitate, voluntariat și protecția naturii într-un cadru informal. În același timp s-au distrat și au legat strânse prietenii cu colegii de proiect și cu localnicii.

DSC_4820

Acest proiect a fost o minunată îmbinare între momentele de socializare, largirea spectrului nostru cultural și momentele de liniste și reflecție, în pitorescul sat Barret sur Meouge. Am învățat în practică multe despre cum să construim și să întreținem o grădină ecologică. Spre surprinderea mea, am descoperit că ferme pot exista și în mediul urban, cea pe care am vizitat-o avea un rol educațional pentru copii.

Recomand acest proiect oricărui tânăr care vrea să înțeleagă rădăcinile limbajului latin și frumusețea lucrului în natură.

Mircea M., 21, Brăila

DSC_5929

Alături de colegii de echipă ne-am distrat enorm în Barret atât în timpul activităților cât și în timpul liber. Am avut ocazia să trăiesc într-un spațiu destul de alternativ, o locație retrasă, sustenabilă și foooarte mare cu de toate. Cu echipa de proiect, am explorat tot ce se putea, în timp util din acea zonă rurală și am învățat să facem ”bombe cu semințe” (din care am adus câteva și la noi la Team). Am învățat despre agricultura ”altfel”, despre cum se construiește o livadă de pomi prin permacultură, am lucrat într-o fermă urbană din Marsillia și am creat strânse prietenii cu colegi din alte țări. Ultimele zile le-am petrecut în Marsilia, alături de localnici, într-o atmosferă specifică, plină de influențe mediteraneene și obiceiuri locale (pastis, patanque, promendate, calanques, etc). Proiectul RurAlternative2 va avea un loc special în amintirea mea.

Remus P., 32, Baia Mare

DSC_5014

The content of this article does not reflect the official opinion of the European Union. Responsibility for the information and views expressed in the article therein lies entirely with the author(s). 

Fii cu ochii pe oportunitățile de schimburi de tineret! Îți oferă o șansă relative rapidă și ieftină de a dobândi competențe, de a descoperi lucruri utile și de a îți face noi prieteni!

http://www.t4uth.ro/youth-exchange/ye-opportunities/

43318916_10216968316975688_6525083692413485056_n