Theatre of the Giraffe – training în Polonia

Tehnologia evoluează într-un mod constant și nu încetează să ne surprindă din ce în ce mai des cu noi dispozitive și aplicații. Cu ajutorul telefoanelor mobile și al rețelelor sociale avem impresia că suntem conectați de tot ceea ce ne înconjoară și totuși, în esență, suntem mai deconectați ca niciodată.

La finalul lunii septembrie, în apropierea orășelului Uniejów, Polonia, am petrecut zece zile alături de peste 20 de persoane încercând, prin metode interactive și nonformale, să învățăm cum putem înțelege sentimentele, nevoile și strategiile noastre și ale celor din jurul nostru contribuind astfel la o comunicare eficientă și armonioasă. Aceste activități s-au desfășurat în cadrul Training-ului „Theatre of the Giraffe”, organizat de către asociația Kobiety.

Subiectul principal al acestui training a fost comunicarea nonviolentă, o comunicare ce se bazează pe ceea ce simțim și pe modul în care conștientizăm nevoile celorlalți stabilind astfel o legătură profundă, lipsită de prejudecăți și de interpertări greșite. Bazele acestei comunicări au fost puse de către Marshall Rosenberg, doctor în psihologie.

Emoțiile au început să apară încă dinainte de a pleca de acasă, urma să zbor pentru prima dată cu avionul, să particip pentru prima dată la un training, să fiu departe de casă și de propriul comfort. Aceste emoții au continuat să se amplifice și datorată faptului că trebuia să petrec o perioadă sub același acoperiș cu niște persoane necunoscute, vorbind într-o limbă străină, astfel, în momentul în care a avut loc prima întâlnire am realizat că am anumite rețineri în ceea ce privește interacțiunea mea cu ceilalți. În mai puțin de zece minute însă, mă simțeam deja ca și cum aș fi alături de vechi prieteni. Diversitatea, umorul, privirile calde și zâmbetele radiante au făcut ca procesul de integrare să fie atât de ușor încât simțeam că sunt în locul potrivit.

Locația în care s-au desfășurat activitățile a fost nemaipomenită, la marginea unei păduri, într-o clădire înzestrată cu multă multă energie pozitivă. Pe parcursul celor zece zile m-am simțit mereu odihnit și împlinit, în ciuda faptului că mă trezeam dimineața devreme și că aveam un program destul de încărcat. Bucătăresele ne-au delectat cu un meniu variat, pregătit în regim vegetarian și am avut zilnic parte de surprize dulci.

Activitățile au fost împărțite în două categorii (dezvoltarea empatiei și îmbunătățirea modului în care comunicăm). Am apreciat mult faptul că au fost atât activități individuale (meditație, exerciții de conștientizare, introspecție) cât și de grup (teatru, improvizație, dans). Astfel am avut timp să îmi așez bine gândurile în fiecare zi și să nu îmi pierd interesul față de subiectul principal.

A fost o oportunitate superbă de a experimenta lucruri noi, de a lega prietenii și, cel mai important, de a investi în dezvoltarea personală. Sunt foarte recunoscător pentru modul în care viața mea a început să se schimbe după acest training.

Ionuț P., Baia Mare

13 TC Theatre of the Giraffe (3)

Iubesc să particip la orice fel de proiect care implică participare internațională fiindcă acestea sunt o ocazie foarte bună să cunosc oameni faini dar mai mult decat orice să mă cunosc pe mine.

Cu atât mai mult mi-a plăcut acest training care a avut loc în Polonia, în perioada 21-30 septembrie cu tema “comunicare nonviolentă” și care a presupus foarte multe exerciții care m-au ajutat să-mi conștientizez nevoile dar și modul în care percep nevoile celor din jurul meu. De asemenea am învățat sa-mi gestionez relațiile și conflictele într-un mod nonviolent.

Locația în care s-a ținut trainingul a fost una foarte liniștită și care îndemna la calm, citit și discuții de calitate. Am apreciat mult mancarea vegană și oamenii frumoși cu care am avut ocazia să stau, de la care am învățat foarte multe și care m-au inspirat să fiu “schimbarea” din comunitatea din care fac parte.  🙂

Cătălin A., Baia Mare

dav

The content of this article does not reflect the official opinion of the European Union. Responsibility for the information and views expressed in the testimonial lies entirely with the author(s).