Think global and be back to the origins. O experiență de învățare – Nicoleta Gramadă

Ne-am făcut prieteni, am muncit în echipă, ne-am distrat… dar am și învățat multe despre mediu și despre cum îl putem păstra mai bine, protejându-l.

Nicoleta Gramadă

În perioada 22-30 martie 2014, am participat împreună cu 5 tineri – elevi ai Liceului Tehnologic Nr.1 Câmpulung Moldovenesc la un schimb de tineri, proiect finanțat prin programul Comisiei Europene ” Youth In Action”, cu tema “Think global and be back to the origins”, în Spania, Castillo Del Romeral, regiunea Cuenca.

A fost o experiență de învățare deosebită, în care toți cei 25 de participanți din Spania, Luxemburg, Germania, Polonia și România au avut șansa de a reflecta împreună la problemele de mediu existente la nivel global, dar și de a participa activ la ateliere de lucru foarte interesante oferite de asociația organizatoare din Spania. Am vizitat o parte din Spania, ne-am făcut prieteni, am muncit în echipă, ne-am distrat… dar am și învățat multe despre mediu și despre cum îl putem păstra mai bine, protejându-l. Am învățat să comunicăm mai bine, în … engleză, dar și în spaniolă sau poloneză, am dat interviuri în presa scrisă și televizată, ne-am întâlnit cu comunitatea locală care ne-a primit cu mult drag și ne-a împărtășit din tradițiile lor culturale, culinare cât și din experiența lor de zeci de ani ca voluntari în diferite asoociații.

Am aflat mai mult unii despre alții în serile interculturale, i-am întâmpinat cu colac și sare, cu vestitele plăcinte “poale-n brâu”, cu șunculiță și pălincă, dar și cu tradiționalele dulcețuri de trandafir și afine, specifice meleagurilor noastre. I-am încântat cu muzica populară cântată live de Ana-Maria Vaman și am dansat împreună pe Hora de la Pojorâta sau pe pașii de Brașovenca.

Împreună am personalizat tricouri cu ajutorul creioanelor cerate și le-am prezentat într-un concurs de Miss și Mister (pe care l-a și câștigat Dornean Alexandra Mihaela), am făcut cadouri din materiale reciclabile, am oferit îmbrățișări gratuite în Cuenca, am aflat mai multe unii despre alții, despre cultura, tradițiile și obiceiurile fiecăruia dintre noi.

A fost o experiență unică, prima de acest gen, în care am participat atât eu cât și elevii mei, prin care am mai învățat ceva la fel de important și anume am învățat să ne descoperim, să creștem, să evoluăm, să fim mai încrezători în noi, să ne înțelegem și să ne respectăm reciproc, să ne tolerăm fiecare cu plusurile și uneori poate cu micile minusuri pe care fiecare dintre noi le avem, căci oameni suntem cu toții.

Personal, îi felicit pe toți cei 5 participanți pentru dăruirea, implicarea, talentul și interesul arătat în desfășurarea activităților proiectului!

Multumesc Team for Youth Baia Mare pentru colaborarea excelentă în cadrul parteneriatului.

Mă bucur că la final de ciclu școlar am reușit să le ofer elevilor mei șansa (binemeritată de altfel) de a călători peste hotare, de a vizita, de a învăța lucruri noi, de a-și face prieteni minunați și de a experimenta nonformalul prin oameni, culturi și civilizații noi.