Youth Exchange Stories: Bright Sharing!

Schimbul de Tineret, ”Bright Sharing” s-a desfășurat în apropiere de Milan, în perioada 10-18 mai 2018. Activitățile au fost centrate în sfera antreprenoriatului social și a înțelegerii multiculturale. Au participat câte 5 tineri din 6 țări, Team for Youth Association fiind partnerul român în acest exchange.

”Experienṭa din cadrul acestui Youth Exchange a fost cu siguranṭă pentru mine o sursă de motivaṭie şi de inspiraṭie, desi nu sunt la prima participare în cadrul unui astfel de proiect iar aşteptările mele au fost relative ridicate faṭă de precedentele proiecte când nu ştiam la ce să mă aştept. Am avut parte de o experienṭă inedită, aflându-mă în poziṭia de leader de grup. Nu ştiam care e rolul meu propriu-zis şi care îmi sunt responsabilităṭile. Pot să spun că am învăṭat destul de repede datorită faptului că am avut parte de o echipă foarte activă şi implicată. La rândul lor ceilalṭi participanṭi au fost extrem de implicaṭi si de inclusivi, conturându-se astfel relaṭii extrem de strânse bazate pe colaborare si înṭelegere reciprocă încă din primele zile. Pentru mine, să fiu înconjurat de străini nu a fost un lucru nou, dar cu toate acestea am avut prilejul să aflu lucruri despre culturile celorlalṭi participanṭi şi să le vorbesc despre ṭara si cultura mea. Proiectul în sine a fost extrem de reuşit, am remarcat faptul că a fost gândit şi implementat conform unui plan. Cadrul non-formal de desfăşurare al activităṭilor mi-a lăsat impresia că de fapt totul este un joc, desi, aveam ocazia să învăṭăm lucruri noi, să punem bazele unor idei frumoase sau să ne dezvoltăm diferite abilităṭi. Cel mai mult am apreciat faptul că am avut ocazia să descoperim câteva exemple de întreprinderi cu specific social şi să vedem cum conceptul de antreprenoriat social funcṭionează în practică.”

Cristian Paşka, 21 de ani

6 Testimonial YouthExchange (2)

”Pot spune că m-am bucurat din plin de atmosfera de interculturalitate și de mediul extraordinar de învățare în care am avut șansa să stau in timpul acestui proiect. Am învățat în mod practic importanța antreprenoriatului și a inovației puse în folosul social. Asa arata viitorul într-o societate echilibrată și echitabilă în care munca și bunăstarea sociala se ridică deasupra dorinței de îmbogațire. Pe de altă parte am cunoscut așa de multi oameni faini, cu viziuni diferite asupra realităților sociale și am gustat din tradiția fiecarei echipe naționale, fie că a fost aceasta din Turcia, Spania, Finlanda, Portugalia sau Italia.”

Cătălin Armaş, 21 de ani

”Sincer,nici nu știu cum să încep… pot doar să spun că experiența trăită în Italia a fost unică și m-a făcut să mă simt că într-o adevărată familie.  Am întâlnit persoane excepționale cu care am intrat în contact și am reușit să creăm împreună o săptămâna de neuitat. Tradițiile, cultura, religia și toate celelalte lucruri învățate în acest exchange m-au impresionat foarte mult și mi-au deschis orizontul.

Tematica proiectului a fost cu adevărat fascinantă: “Social Entrepreneurship “, subiect care m-a ajutat să înțeleg anumite aspecte, sporindu-mi dorința de a urma o facultate în domeniul economic.

Activitățile au fost foarte interesante, unele dintre ele îți antrenau spiritul competitiv și te duceau într-o altă dimensiune, totul fiind trăit la o intensitate maximă. Mi-a plăcut foarte mult faptul că la fiecare final de zi, aveam un “Team Meeting” în care discutam toate aspectele, plăcute sau neplăcute, urmând să fie discutate într-un “Leaders Meeting” și puse în practică următoarea zi.”

Meszaros Alexandru, 18 ani

6 Testimonial YouthExchange (7)

6 Testimonial YouthExchange (4)