Voluntariat și nu numai – Andreea Săsăran

Ea este Andreea, voluntara nostră locală. Deși mulți o cunoașteți deja, vă invităm să citiți mai jos despre activitățile ei în cadrul Team for Youth Association. Veți afla o lume plină de bucurii și dăruire, prin care ea s-a dezvoltat pe plan personal și profesional. Despre voluntariat și nu numai.

Mulţi mă întreabă de ce fac asta, de ce tocmai voluntariat? Le răspund simplu: pentru că mă face fericită, mă face om. Însă de ce ar face cineva ceva doar aşa, fără a primi nimic în schimb? E simplu, pentru că te face să simţi că ceea ce faci tu contează pentru alţii, iar atunci când aceia care beneficiază sunt oameni care au multă nevoie de ceea ce oferi, le vezi zâmbetul recunoscător şi pentru câteva secunde, simţi că ziua respectivă nu a fost trăită degeaba.

Voluntariatul este o noţiune destul de abstractă pentru mulţi oameni, pentru unii este un soi de muncă gratuită, pentru alţii voluntariatul înseamnă tot felul de activităţi fără un profit sau o concluzie anume. Însă nu acesta este voluntariatul pentru mine. Voluntariatul, în primul rând, este o recompensă în sine, este altruism şi nu numai, în voluntariat nu aştepţi recompense dar cu toate acestea ele vin.

Prin diferitele activităţi, proiecte, situaţii în care te poţi implica ca voluntar nu doar că şi tu contribui, dar înveţi ceva, descoperi ceva nou, ai ocazia să îţi dezvolţi anumite abilităţi sau să îţi descoperi talente, să cunoşti oameni, să îţi faci prieteni.

Prin voluntariat te oferi pe tine, cu tot ce eşti şi tot ce ştii, iar tot ce îţi va oferi voluntariatul înapoi nu poate fi cuantificat, măsurat sau numărat, poate fi doar simţit, aşa cum simţi cele mai bune lucruri din viaţă.

Sunt o fată care se luptă pentru ceea ce îşi doreşte, acum am mult mai multă încrede în mine, am dobândit diferite abilităţi, am reuşit să realizez tot ceea ce mi-am propus (am câştigat titlul de voluntar al anului, la care nici nu mă gândisem foarte în serios), am făcut lucruri pe care nu credeam că am să le fac vreodată, am devenit o fire mult mai deschisă, care mereu e în căutare de ceva nou, am întâlnit atâţia oameni minunaţi care mi-au oferit momente-amintiri de neînlocuit, am învăţat să fiu eu, să ma cunosc, să mă accept cu tot cu defecte.

Am învăţat că e important să priveşti oamenii în ochi, am aflat că cele mai multe lucruri le învăţăm din eşecuri, aşa că de ce să ne fie teamă să greşim? Totul se întâmplă cu un motiv, aşa că fii un bun învingător atunci când e cazul, dar şi un bun pierzător. Ascultă-ţi inima, îndrăzneşte să fii diferit, să fii tu! Ai curaj să-ţi exprimi opinia, să arăţi ceea ce eşti. Asumă-ţi riscuri. Devino propiul tău erou, iar mai apoi vei putea deveni şi eroul altcuiva. Totul începe cu tine. Iubeşte-te pe tine şi apoi pe ceilalţi, spune mulţumesc, oferă zâmbete, fă ceva drăgut.

Implică-te!

Asta e şansa ta.

Spune stop atunci când e momentul.

Nu rătăci copilul din tine.

Trăieşte!

Sunt doar câteva lucruri învăţate prin voluntariat, sunt mult prea multe pentru a le scrie pe toate şi abia am început acest drum.

Şi probabil ar trebui să scriu o carte, un volum întreg despre experienţa mea ca voluntar, căci mi-e greu să rezum, sunt mult prea multe amintiri, sentimente, trăiri care nici măcar nu ajuns la vreun final, deoarece eu nu mă opresc aici. Aşa cum fericirea este un mod de a fi sau ar trebui să fie aşa, să nu fie privit ca pe un trofeu pe care îl primeşti la sfârşitul cursei, nu, este o stare pe care trebuie să o ai în permanenţă, e un mod de a fi. La fel şi voluntariatul pentru mine este un mod de a fi. Pot să spun că sunt mândră să fac parte din Team for Youth Association şi că am avut şansa să devin parte din această familie, căci pentru mine asta reprezintă şi mereu ei vor rămâne o parte din mine.

24 13720526_554249878106965_671704967_o