Voluntariat in Italia: Asociazione il Ce.Sto Ragazzi

ESC CU COPII, TEENAGERI ȘI MIGRANȚI ÎN ASOCIAZIONE IL CE.STO, GENOVA

 • Tipul proiectului: ESC- Corpul European de Solidaritate / European Solidarity Corps
 • Locație: Genova, Italia
 • Datele proiectului – pe termen lung:  Februarie – August 2020 (7 luni)
 • Organizația de găzduire: Associazione il Ce.Sto Ragazzi


Despre asociației gazdă: 
Proiectul Centro Storico Ragazzi a început în 2008, pornind de la o evaluare comună a nevoilor centrului istoric din Genova, în special a părții sale occidentale, realizate de bisericile parohiale și asociațiile care lucrează în acest context. În noiembrie 2012, „Associazione Temporanea di Scopo Centro Storico Ragazzi” a fost creată pentru a asigura sprijin și continuitate activităților deja implementate. Centro Storico Ragazzi adună bisericile parohiale aparținând Centrului central-vestic din Genova, constând în zonele cele mai defavorizate ale centrului istoric, împreună cu unele asociații active în sprijinul minorilor cu mai puține oportunități (parohii, centre de zi, centre sportive).

Descrierea activităților: 
Centro Storico Ragazzi desfășoară activități educaționale pentru tineri în vârstă de 7-18 ani, care locuiesc în centrul istoric al orașului Genova. Majoritatea acestor tineri au naționalitate străină, în special Ecuador, Perù și China. Cei mai mulți tineri lucrăm cu medii familiale defavorizate, dificultăți la școală, obstacole economice și nu au o legătură stabilă cu contextul italian. În prezent există ca. 90 de tineri catre beneficiază în urma activităților CS Ragazzi.
Metodologia noastră de lucru se bazează pe întâlnirea și îngrijirea fiecărui copil / tânăr, căruia îi oferim un spațiu și un timp pentru a întâlni oameni noi în timp ce căutăm cooperarea cu familia, școala și alte agenții educaționale. În ciuda inspirației noastre religioase, activitățile Centro Storico Ragazzi nu au nicio legătură religioasă și se adresează tinerilor din toate religiile, cu scopul de a favoriza nu numai interculturalul, ci și dialogul inter-religios și învățarea.
Centrul este deschis 5 zile pe săptămână, de luni până vineri, în fiecare lună, cu excepția lunii august, și acum a devenit o prezență importantă în cartier. Activitățile se desfășoară în spațiile oferite de toate bisericile și asociațiile parohiale. În acest sens, Centro Storico Ragazzi aplică abordarea „educației de informare”, neavând astfel un sediu prestabilit. Alte aspecte legate de această abordare sunt faptul că facem parte din „rețeaua LET” (Laboratori Educativi Territoriali – ateliere educaționale cu sediul în fiecare cartier din Genova și coordonate de serviciile sociale ale municipalității) și că toate activitățile noastre sunt deschise copiilor și tinerilor, în zona noastră, fără selecții și fără taxe.

ACTIVITĂȚI PROPUSE
Voluntarii vor fi implicați în:

1– Suport în afterschool – activitate / oratoriu: deschis 5 săptămâni săptămânale, aici oferim sprijin scolastic (de învățare), în special în ceea ce privește limba și cultura italiană. Datorită deschiderii sale zilnice, afterschool-ul este un loc și o șansă de a analiza și de a încerca să rezolve dificultățile cuc are se confruntă tinerilor.
2– Prezență în cadrul „Tutti a tavola”: serviciu de cantină pentru copii și tineri. Oportunitatea de a mânca împreună, într-un loc confortabil, este răspunsul la situația multor tineri care se alătură activităților de după-amiază care nu pot lua masa acasă: împreună cu o hrănire completă și sănătoasă, oferim un loc pentru socializare și creștere.
3– Sprijin în organizarea și implementarea „Estate allegri!”: Activități de tabără de vară care oferă activități educaționale și de timp liber pentru copii și tineri, de asemenea, prin excursii scurte în afara Genova. Este o oportunitate importantă pentru tinerii care altfel nu ar avea șansa de a se deplasa în afara contextului lor obișnuit. În august există o tabără de o săptămână cu toți copiii implicați pe parcursul anului.
4– Sprijin pentru „Lomellini sport”: Aceasta implică o echipă de fotbal masculin și o echipă de volei feminin. Din 2014, un grup de tineri cu vârsta de peste 18 ani au preluat un rol de sprijin în gestionarea activităților sportive, cu dublul obiectiv de a-i face pe aceștia să se simtă responsabili și de a le oferi un sprijin economic.
5– Sprijin pentru organizarea de excursii scurte, petreceri de zile de naștere cu copii și tineri în zona locală a centrului istoric al orașului Genova.

CA VOLUNTAR, BENEFICIEZI DE:

 • rambursare costuri de transport dus-întors (la sfârșitul proiectului, în limita a 275 Euro);
 • bani de buzunar;
 • cazare într-un apartament alături de alți voluntari internaționali și trei mese pe zi;
 • transport și suport logistic pentru activități;
 • un mentor care se va asigura că procesul tău de învățare și dezvoltare personală se desfășoară în mod optim;
 • un certificat de tip Youthpass care să ateste experiența ta CES ca experiență de învățare si dezvoltare a diferitelor competențe;
 • cursuri online de limba italiană;
 • asigurare medicală complementară, pe toată durata stagiului, prin CIGNA Insurance Plan.

CUM APLICI PENTRU ACEST PROIECT?

Pentru a aplica, trimite un email cu subiectul ”ESC Associazione il Ce.Sto Ragazzi” la adresa remus@t4uth.ro, cu un CV (+ poză) și o scrisoare de motivație (de ce dorești să iei parte la acest proiect), în limba engleză sau italiană. Nu uita să menționezi că optezi pentru proiectul ”Ragazzi”. 

Candidatul selectat va fi contactat telefonic și pe email pentru a stabili ultimele detalii (transport, pregătire, suport etc).

TERMEN LIMITĂ PENTRU TRIMITERA APLICAȚIILOR: 10 IANUARIE 2020!