EVS Stories: Un poquito sobre mi experincia SVE

Hola tod@s! Saludo desde España ! Vreau să zic: salutări din Spania! Când ești într-un grup internațional nu este un lucru ciudat, să folosești o mixtură de mai multe limbi, asta se întâmplă zi de zi. Noi de aici deseori folosim cuvântul ΄Spanglish΄ pentru a descrie limba pe care o folosim cu localnicii, care practic înseamnă, că vorbim o mixtură de engleză și spaniolă. În viața de zi cu zi întâmpin câteodată dificultăți în a mă exprima, fiindcă localnicii de multe ori nu vorbesc prea bine engleza. Totuși simt nevoia de a face eforturi să încerc să vorbesc spaniolă (care dealtfel era total necunoscută pentru mine înainte să vin în Spania) cu localnicii, care sunt foarte primitori și apreciază mult eforturile tale. Deci cred că prima și cea mai importantă lecție care am învățat-o în timpul proiectului meu, e că nimic nu este imposibil, dacă într-adevăr vrei.

Deci după cum ziceam, sunt voluntară EVS de la începutul lunii februarie până la sfârșitul lunii iulie în orașul Alcobendas. Dar înainte să vă povestesc despre experiențele mele EVS, permiteți-mi să mă prezint. Mă numesc Noemi, am 22 de ani și sunt dintr-un sat din Satu Mare. Am terminat studiile universitare la Cluj-Napoca la Universitatea de Medicină și Farmacie la specializarea Nutriție și Dietetică. Acum probabil te întrebi cum am decis să particip la un proiect EVS, care nu neapărat are de a face cu studiile mele. În 2016 am participat la întâlnirea mondială a tineretului în Cracovia, unde am cunoscut mulți tineri deschiși cu o viziune similară despre lume cu a mea și am avut posibilitatea să cunosc cultura țării lor. Atunci  am conștientizat, cât de mare este lumea și cât de puțin cunosc eu din ea. Și în acel moment am decis că vreau să devin o tânără care nu este indiferentă cu lucrurile ce se petrec în jurul ei. Vroiam să învăț lucruri noi, să cunosc oameni noi cu cultura lor, să deschid spre lume și să mă dezvolt. Ceea ce aveam în gând era să ΄make a differece and to leave a footprint in the world΄. Deși în acel moment încă nu știam în ce direcție ar trebui să încep.

5 EVS story Un poquito sobre mi experincia SVE (2)

Dar într-o zi obișnuită, când foloseam o platformă de media socială am găsit total întâmplător un anunț despre un proiect EVS. În acel moment nu știam exact despre ce este vorba, dar ideea de a fi un voluntar european mi-a plăcut, și am început să fac o mică cercetare despre EVS, descoperind o multitudine de proiecte diferite și interesante în diferitele țări ale Europei. Între timp m-am întâlnit cu (foști) voluntari EVS, și ascultând experiențele lor pozitive, am decis că EVS-ul e un lucru pe care trebuie să îl încerc și eu. Astfel, fiind în utimul an la facultate, am început să trimit niște aplicații pentru diferite proiecte EVS, crezând că după terminarea facultății ar fi o experiență frumoasă să particip într-un asemenea proiect. În final am fost acceptată pentru un proiect în Spania.

Se zice că toată lumea experimentează un fel de șoc cultural când încep proiectul lor, fapt care este normal, considerând că ajungi într-o țară necunoscută, cu o limbă și oameni necunoscuți și la început e posibil să te simți un pic pierdut. Dar vestea cea bună este că ai mulți oameni în jurul tău, care pot să te ajute să te integrezi cât mai ușor. Pentru mine prima surpriză era vremea, fiindcă am avut așteptări: că Spania este o țară caldă cu palmieri și mult soare. În schimb, primul meu weekend era cu zăpadă și frig. Dar ceea ce a compensat acest lucru, era ΄atmosfera caldă΄ cu oamenii primitori, care m-au așteptat aici.

Sincer, nu vreau să zic că nu mă întâlnesc cu dificultăți în viața mea de zi cu zi aici în Spania. Dar tot timpul încerc să nu consider problemele ca un dezastru care ar trebui să mă întristeze fiindcă problemele cer doar o rezolvare. Deci încerc să le interpretez ca niște provocări care se pot rezolva dacă vrei. Așa cum ziceam și mai înainte, nimic nu este imposibil, dacă ai voința să schimbi lucrurile, și credeți-mă asta vă dă un fel de încredere în sine: ΄da, sunt capabilă să găsesc soluții pentru provocările vieții΄. Dar în orice caz, totdeauna îmi dă siguranță faptul că știu că sunt niște oameni în spatele meu, care pot să mă susțină în caz că am nevoie de ajutor.

Dar hai să vorbim despre lucrurile pozitive ale experienței mele EVS. Proiectul meu se concentrează asupra copiilor și tinerilor, deci eu și colegii mei voluntari participăm la organizarea evenimentelor de timp liber pentru copii, adolescenți și tinerii adulți. Orarul meu de lucru este foarte variat: două zile pe săptămână sunt în birou și lucrez cu ΄European Mobility΄, promovăm proiectele de voluntariat și organizăm diferite evenimente (de exemplu Fiesta de San Isidro, sau Ziua Europei). Două zile țin ore de engleză: una pentru adolescenți și una pentru  adulți. Iar într-o zi organizez activătăți de timp liber pentru copiii mici. Am început să scriu un blog despre alimentația sănătoasă, care mi se pare foarte util, fiindcă aparține domeniului meu de studiu, dar în acelaș timp este util și  pentru că învăț și exersez limbi străine, folosind engleza și spaniola (blogul fiind bilingual). Pe scurt acesta este programul meu de lucru. Dar noi de obicei nu folosim cuvântul ΄lucru΄ pentru activitățile noastre, preferăm mai degrabă expresia de ΄experiența de învățare΄, care este total potrivită pentru proiectele EVS, fiindcă în timp ce lucrezi (te pregătești pentru activități, sau organizezi diferite evenimente) înveți multe lucruri noi. Ceea ce îmi place în proiectele EVS, e că ești încurajat să fii creativ, să vii cu ideile tale și în caz că ai nevoie, primești suportul necesar de la organizația din care faci parte.

Și partea cea bună despre EVS este că, pe lângă participarea activă la evenimentele organizației tale (deci lucrând), ai destul timp liber, de care poți să profiți la maxim, în funcție de interesele tale. Mie , de exemplu , îmi place să vizitez orașe, să cunosc cultura și istoria, să încerc alimente tradiționale, și bineînțeles să mă duc câteodată la ΄fiesta΄. Până acum am reușit deja să încerc multe lucruri noi și să învăț mult despre Spania. Acum sunt la mijlocul proiectului meu dar sper că și de acum înainte voi reuși să profit de toate oportunitățile  oferite de EVS.

Momentan încerc să trăiesc experiența la maxim și  în fiecare dimineață îmi zic că această zi poate să fie specială și să îmi ofere posibilități de dezvoltare și cunoaștere. Sunt convinsă că experiența EVS schimbă oamenii (bineînțeles în sens pozitiv). Timpul zboară foarte rapid, știu că mai am doar trei luni din EVS-ul meu și de aceea vreau să călătoresc cât pot și să mă dezvolt. Despre viitor… după terminarea proiectului am de gând să mă întorc în România și să continui studiile mele cu masterat. Dar în aceslași timp nu regret deloc  că am decis să particip la un proiect EVS, în acest timp am avut de câștigat doar experiențe bune. De asemenea vreau să păstrez entuziasmul EVS și în viața mea de după terminarea proiectului.

5 EVS story Un poquito sobre mi experincia SVE (1)