Vizită din Kenya la Colegiul Național „Vasile Lucaciu”

Elevii clasei a IX-a B de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” au avut o oră de dirigenție mai aparte: la inițiativa doamnei diriginte, prof. dr. Delia Pop, și în colaborare cu asociația băimăreană Team For Youth, ora a căpătat un plus de atractivitate printr-o prezentare susținută de Kennedy Kimani, un tânăr de 25 de ani din Nairobi, capitala Kenyei.

Sosit în Baia Mare de abia o săptămână, Kennedy s-a familiarizat cu orașul, cu oamenii de aici și a acceptat cu bucurie propunerea de a vorbi elevilor de la „Lucaciu”. Însoțit de doi membri ai Team For Youth Association, tânărul și-a prezentat țara, orașul, tradițiile și i-a învățat pe cei din clasă câteva cuvinte în swahili, limba națională a Kenyei.

Prezentarea a fost una interactivă, nonformală, cu întrebări din partea „publicului”, încurajându-se încă de la început un mediu relaxat. Acest mic schimb intercultural a fost benefic și pentru Kennedy deoarece elevii au venit și ei pregătiți cu propria prezentare despre Maramureș, bisericile de lemn, tradițiile de Crăciun și, bineînțeles, despre faimosul Cimitir vesel.

Vizita nu s-a terminat înainte ca tânărul Kennedy să fie servit cu cireșe, cozonac de casă și să primească în dar din partea clasei un clop de maramureșean. Surpriza a fost una plăcută pentru Kennedy, mai ales că la final toți elevii au venit să pozeze alături de el.

„Cred că elevii și profesorii de acolo (nr. „Lucaciu”) sunt foarte primitori și am simțit că majoritatea sunt deschiși la minte și sunt dispuși să învețe, să descopere. Se vede că au acest interes de a învăța”, a marturisit Kennedy Kimani.

„Mi-a plăcut cum am fost primit. M-am simțit bine. I felt that I belonged here. Prin urmare, au fost foarte prietenoși”, a punctat Kennedy.

[hr /]

Kennedy Kimani este găzduit în Baia Mare de către Team For Youth Association, un ONG de tineret prin care zeci de tineri din România merg în schimburi de experiență prin toată Europa și inclusiv pe alte continente. Perioada acestor proiecte este de până la 12 luni, majoritatea costurilor fiind asigurate de Uniunea Europeană prin programul Tineret în Acțiune. Tinerii interesați de a participa la astfel de schimburi de experiență sau de a face voluntariat mai multe luni în altă țară pot să acceseze site-ul asociației, www.t4uth.ro.